BOEKEN

Drukwerk met een ziel

Testimonial van de schrijver/uitgever

Den Haag, 8 juli 2021

“Boeken hebben hun geschiedenis, zo leert ons een gevleugeld woord. De productie van mijn tiende werk, Un scandale Belle Époque: L’Affaire d’Adelswärd à travers la presse parisienne (Den Haag: Éditions Callipyge, 2021), was een langdurig proces. Gelukkig kon ik mij verzekeren van de deskundige hulp van mijn vormgever, Dimitri van der Werf (Klassiek op Maat); hij bracht me in contact met de in Almere gevestigde Rinus Verveer, die zich op zijn visitekaartje omschrijft als uw onafhankelijke drukwerkadviseur. Onafhankelijk, zeker. Maar nu mijn nieuwe boek van de pers is gerold, kan ik hem dankbaar omschrijven als een uitermate deskundige, ervaren, creatieve en zeldzaam consciëntieuze drukwerkadviseur. Hij is bovendien buitengewoon vriendelijk. Een en ander resulteerde in een zeer prettige samenwerking. Ja, ik ben met hem met mijn neus in de boter gevallen.

Rinus houdt van zijn vak. Je kunt je op hem verlaten. Ik zou zijn aandeel in de productie van mijn boek willen vergelijken met de taak van een loods die, als de haven in zicht komt, aan boord klautert en het schip tussen gevaarlijke klippen veilig aflevert op de plaats van bestemming. Want in de laatste fase van het vervaardigen van een boek dat—qua typografie, kwaliteit van de illustraties en bindwerk—artistieke idealen nastreeft, kan er onbedoeld nog van alles mis gaan. Ik blader door het resultaat, en voor mij staat één ding vast: never change the winning team. Met deze vormgever en met deze drukwerkbemiddelaar hoop ik nog heel vaak in zee te gaan!”

Caspar Wintermans

Wie gooit er nu een boek weg?

Lang voordat de boekdrukkunst rond 1450 werd uitgevonden, werden er al boeken gemaakt. Het boek is dan ook het oudste grafische product. Toen nog een echt ambacht. Men moest zelf zijn papier, inkt, leer voor het omslag, garen etc. maken. Sinds een aantal jaren worden boeken volautomatisch gemaakt. De ambachtelijke boekbinder heeft het helaas moeten afleggen tegen lage lonen landen of tegen de boekbinders, die zich de hoge investeringen van automatische machines wel konden veroorloven.
Laat mij u aan de hand nemen en vind uw weg door een woud van technieken en producenten. Zo krijgt u het boek dat u wenst, voor een prijs, die u past en zonder nare verrassingen achteraf.
Uw boek verdient eeuwigheidswaarde, dat doe je nooit meer weg.

Drukproces

Binden

Product

Het drukproces en het bindproces

Boeken worden gedrukt in oplages van één tot duizenden exemplaren en meer. Hiervoor kun je keuzes maken uit verschillende druktechnieken, papiersoorten, formaten en vooral de juiste leveranciers.
De meest luxe en duurzame vorm van een boek is het zogenoemd garen gebonden boek. Dit bestaat uit een boekblok, opgebouwd uit katernen, die met garen aan elkaar zijn genaaid. Dan het omslag of de band. Dit is bedrukt papier of linnen dat op dik karton wordt geplakt. D.m.v. schutbladen worden boekblok en boekband met elkaar verbonden.
De boeken worden rondgezet, gekneept en voorzien van kapitaalbandjes en stofomslag. Zo ontstaat er een stevig boek, dat jarenlang, rechtop in een kast gezet kan worden.

Varianten

Naast het garen gebonden boek zijn er allerlei andere, goedkopere bindmethoden ontstaan. Denk aan garenloos/gelijmd gebonden, genaaid gebrocheerd, gehecht gebrocheerd, geniet, met hard omslag of zacht omslag et cetera … bent u er nog?
Kortom de mogelijkheden zijn eindeloos in druk- en in bindtechnieken.
RVV/Grafisch helpt u de juiste leveranciers te vinden en loodst u naar de juiste keuzes, zodat pijnlijke en dure verrassingen worden voorkomen.
bel of mail ons.

‘The bitterness of poor quality remains longer than the sweetness of low price.’

Gebruik onze kennis

Wij kunnen voor u het gehele traject verzorgen. Zowel ontwerp, DTP, productie als distributie.

RVV/Grafisch neemt uw zorgen graag uit handen. Voorkom dat u teveel betaalt voor slecht drukwerk. Neem contact op en bespreek vrijblijvend uw situatie met ons.

Contact